tiistai 21. elokuuta 2012

44.

Toisesta korvasta sisään, ulos vai jotain siltä väliltä?



Siitä lähtien kun minulle joskus kerran tokaistiin kylmästi ”hei et viitsisi jakaa näitä juttuja ihan jonkun muun kanssa, kun ei huvittaisi toimia psykologin roolissa...” olen miettinyt kuuntelemisen tärkeyttä ihmisten välisten suhteiden vuorovaikutuksessa. Se kolahti ja kuuntelun merkityksestä tuli minulle kallisarvoinen asia. Latinalaisittain ”Homo Sapiens” on yksilö, jolle on syntyessään vielä tähänkin päivään mennessä kehittynyt täysin toimivat ja nätisti muotoutuneet kuuloelimet eli suomeksi sanottuna korvat. Sanotaan, että vauva voi kuulla, aistia ja nauttia esimerkiksi musiikista jo äidin vatsassa ja maailmaan tullessaan soi eri puolelta elämän fanfaarit ja lujaa. Ei ihme, että ensin itkettää!

Kehittyessään vauvasta taaperoksi ja taaperosta lapseksi kuulo toimii jo erittäin hyvin -liiankin hyvin. Ei varmasti jää huomaamatta jos äiti lupasi tikkarin kauppareissun päätteeksi tai jotain muuta yhtä tärkeää, joka liittyy esimerkiksi makeisiin tai uusiin leluihin (muu aikuisten löpinä on toisarvoista, jonka voikin suodattaa toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos). Nuori aikuinen koettelee tärykalvojaan huudattamalla korvanappeja 24/7, koska pään pitää notkua hipisti kävellessä pitkin maita ja mantuja. Mutta mitä aikuinen kuuntelee? Oikeasti kuuntelee?

Kun toisella on huolia ja murheita, ei aina löydä mitään järkevää sanottavaa. Saatat olla koko ruumiinlämmölläsi mukana toisen huolessa, mutta et osaa pukea sitä sanoiksi. Ei se haittaa, riittää että kuuntelee. Minä tulen järjettömän onnelliseksi siitä kun joku kysyy ja haluaa kuunnella. Minäkin haluan kuunnella, vaikka en aina löytäisi sopivia sanoja. Ehkä voin tehdä jotain muuta. Toiset huutavat korvan ääressä suoraa huutoa eikä toinen silti kuule. Jos korvissasi ei ole off-asentoon jämähtänyttä kuulokojetta, ei pitäisi olla mitään ongelmaa. Siksi jäinkin pohtimaan sitä, että miksi synnynnäisesti valmiiksi toimiviksi luodut kapistukset eivät vain aina, ehkä jopa surullisen usein, toimi kunnolla?

Taitaa olla tuhannen taalan kysymys.


Kuva: Google


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti