maanantai 27. elokuuta 2012

51. Pimeässä


Pitkän päivän jälkeen, suuren tietotulvaähkyn tai projektityöpäivän jälkeen yksi keinoistani saada ajatukset muualle ja rentoutua on mennä kuumaan suihkuun -ilman valoja. Tänään pakenin pientä alkavaa päänsärkyä ja jotakin flunssapöpöyritelmää pimeään suihkuun. Jotenkin se, että sammuttaa valot ympäriltä ja keskittyy vain kuulemaan ja tuntemaan, sammuttaa valon monelta muultakin asialta ympäriltä. Voi helpommin rauhoittua ja rentoutua. Vesi valuu päällesi ja lämmittää koko ympäristön, pimeässä olet tavallaan painottomassa ja rauhallisessa tilassa veden kosketuksen ja rauhoittavan, suihkuavan äänen kanssa.


Tänään mieleeni juolahti kuitenkin äkisti nainen, jonka näin kaupungilla. Nainen oli sokea ja tuli vastaan sokeainkepin kanssa, tunnustellen tietään, mutta kulkien päättäväisin askelin eteenpän. Yht äkkiä pimeys ympärilläni muuttuikin todelliseksi maailmaksi, jossa kaikki tuntui yht äkkiä kovin hankalalta. Tunsin kuinka suihkuverho takanani liimaantui osittain märästi ja tahmeasti pohkeeseeni, kylmän seinän oikealla puolellani, kolisevan shampoopullon sen iskeytessä pimeydessä lattiaan ja säikäyttäen minut. Suihkun ääni ei ollutkaan enää rentouttava vaan se kohisi äänekkäästi ja painavasti suoraan korvaani enkä kuullut sen alta tai ulkopuolelta mitään, vaikka yritin. Shampoopullon ottaminen telineestä oli helppoa, muistin hyvin jopa pimeässä millä korkeudella pullot sijaitsevat -olenhan nähnyt huoneen useasti. Takaisinlaittaminen ei ollutkaan enää niin helppoa, vaan kauhean vaivalloista. Kyllästyin nopeasti ja asetin pullon vain johonkin, jotta laittaisin sen myöhemmin takaisin paikoilleen kun valot päällä olisi helpompaa eikä tarvitsisi ajatella.


Pimeän suihkun rentouttava ajatus merkitsee minulle koskettamista ja tuntemista. Kosketus veteen tai toiseen ihmiseen saa pimeässä tuntemiselle täysin eri merkityksen. Kosketus on tärkeää. Ilman kosketusta olisi vain kylmyyttä. On hyvä ja turvallinen olla, koska se on hetkittäistä. Se on keino rentoutua ja olla piilossa arjelta, maailmalta. Se on myös keino olla lähellä, yhdessä piilossa arkimurheilta. Ja kun siirrät suihkuverhon syrjään, pimeyteen piirtyy kylpyhuoneen ovenraosta muoto ja valo. Siinä vaiheessa riittää. Avaat oven ja astut kotisi huoneeseen, iltakajastus valaisee sälekaihtimien välistä huonetta. Tai se sama ihminen, jonka kanssa hetki sitten olit yhdessä piilossa pimeässä, on nyt silmiesi edessä ja miten ihanalta ja kauniilta hän näyttääkään edessäsi. Toinen ihminen.

Siksi en voikaan kuin ihmetellä surun ja arvostuksensekaisin tuntein naista, joka käveli minua tänään sokeainkepin kanssa vastaan ja hymyili, tai niitä kaikkia muita, jotka elävät pimeässä. Sillä maailma on kaunis. Todella.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti